Banja Koviljača

Skrivena u zelenilu jednog od najlepših i najvećih parkova u Srbiji, na desnoj obali donjeg toka Drine, u podnožju planine Gučevo (779 m), 6 km od Loznice, 80 km od Valjeva i 144 km od Beograda, nalazi se Banja Kovilača.

O nastanku Banje Koviljače postoji više legendi, ali se sa sigurnošću može tvrditi da su njene mineralne vode, narodu koji je živeo u tim krajevima, bile poznate od davnina.

Arheološki nalazi ukazuju na boravak Rimljana na tim prostorima - naselje Genesis, a ostaci gradova utvrđenja u neposrednoj blizini govore da su sumporovite vode jezera koje se formiralo između podnožja Gučeva i Drine korišćene i u srednjem veku.

Za početak organizovanog razvoja Banje Koviljače uzima se 1. avgust 1898. kada je ona ukazom kralja Aleksandra I Obrenovića data na upotrebu 'narodu okruga podrinjskog'.

Dalji napredak Koviljače kao prirodnog lečilišta, vezan je za kralja Petra I Karađorđevića - i sam se lečio u njoj - koji je 1904. odlučio da se tu, na tadašnjoj austrougarskoj granici, podigne moderna evropska banja. Bile su to godine intenzivne izgradnje Banje Koviljače: sagrađena je zgrada Uprave, hotel Podrinje, oformljen novi banjski park sa stazama i alejama, izgrađena pruga Šabac - Koviljača...

U svojoj lepoti zablistalo je 1934. jedinstveno arhitektonsko znanje Kursalona, zatim su otvoreni i drugi hoteli: Jadar, Beograd i Srbija - najveći dečiji sanatorijum u ondašnjoj Jugoslaviji..

Posle gotovo vek i po postojanja, Banja Koviljača je jedan od najznačajnijih i najposećenijih balneoloških centara u Srbiji.

Veliki zeleni park - prostire se na površini od 40 ha - šume graba, cera, bukve, koje je okružuju, čiste i osvežavaju vazduh. (U sredini parka je rondo, sa fontanom od koje se široke staze zvezdasto šire na osam strana). Stara zdanja vila, hotela i Kursalona, koje je prekrila patina (vreme) prohujalih vekova, čija lepota zrači otmenošću, uokviruju park. Nad prostranim šetalistem nadvijaju se ogromne krošnje stoletnih stabala (80 vrsta drveća i žbunja , i 51 vrsta raznog cveća krase ovaj park - dragulj Banje Koviljače).

Banja Koviljača jedna od najlepših banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju šumovite planine Gučevo i reke Drine, jedna je od najdužih i vodom najbogatijih reka Balkana.

Istorijat Banje Koviljče je jako bogat i datira jos iz perioda Ilira, starih Rimljana, Turaka, pa sve do danasnjih dana. Tokom 20-ih i 30-ih godina 20 veka banja postaje ne samo banjsko lečilište, već i mondensko stajalište. U tom periodu izgrađeni su luksuzni hoteli i vile, a lepo je uređen i park koji povezuje sve banjske objekte u jednu celinu. Predivne staze za šetanje, kao i senovite trim staze planine Gučevo, čine posebni ugođaj za rekreativce. Gledajuci čari podrinjske lepotice rečima je tesno, a mislima široko.